Restauranger mat och catering

Testa småskalig ölprovning i Stockholm

Testa småskalig ölprovning i Stockholm

Vid en ölprovning är det vanligt att det finns ett särskilt tema för provningen. En del varierar sina ölprovningar beroende på säsong, och andra organiserar provningen med öl från olika länder eller humle-sorter. Vid en ölprovning i Stockholm kan man även välja att prova öl från lokala bryggerier och på så sätt ta del av huvudstadens ölkultur. I regel provas 4-6 ölsorter vid ett tillfälle, och beroende på kvällens tema kan det även serveras olika tilltugg till ölen. Att njuta av mat och öl tillsammans är ett fantastiskt sätt att umgås och hitta nya smakfavoriter.

4 saker att känna till om ölprovning i Stockholm

  • Ölprovning kan arrangeras både som öppna evenemang för allmänheten att anmäla sig till, eller för ett enskilt sällskap; t.ex. en arbetsplats eller ett kompisgäng.
  • I regel kan temat för ölprovningen anpassas när sällskap bokar en privat provning, och kan då kretsa kring något i ölens vida värld som deltagarna tycker är särskilt intressant.
  • Att testa lokal hantverksöl är både ett spännande sätt att lära sig mer om sina egna smakpreferenser och ett bra sätt att stötta mindre aktörer som tar fram småskaliga produkter utan att ha de fördelar som stora bryggerier kan luta sig mot.
  • Genom att smaka olika öl tillsammans med en expert som kan presentera och förklara ölens egenskaper och hur de skiljer sig åt brukar även öl-skeptiska deltagare kunna uppskatta en kväll i ölens tecken, och det är därför en aktivitet som passar de flesta grupper.

Så bryggs ett gott öl

Vad som är gott och inte är snarast en filosofisk fråga, men de flesta öl bryggs på ungefär samma sätt även om slutresultaten blir väldigt olika varandra. Ingredienserna är i regel: vatten, korn, humle och jäst, vilket har gjort öl till en väldigt tillgänglig dryck att tillverka genom historien. Processen kan varieras men i grunden brukar man gå tillväga genom att först mälta, dvs blötlägga, och sedan mäska kornet så att sockerarter bildas av stärkelsen. Sedan kokas mäsken tillsammans med humle, varpå jästen tillsätts och omvandlar sockret till alkohol. När jäsningen är klar och ölen nått rätt alkoholhalt pastöriseras den så att jäsningen stannas, och därefter tappas den på fat eller flaska. Precis så enkelt är det att tillverka ett öl. Och precis lika komplext är det att brygga ett riktigt gott öl.