Restauranger mat och catering

Temainriktad smörgåstårta

Temainriktad smörgåstårta

Det finns alltid plats för god mat och en stunds umgänge. Även under tidspress och en tajt planering är det viktigt att tillgodose grundläggande behov. I detta syfte har en ny sorts mat kommit att växa i popularitet. Det gäller smörgåstårtor och annan plockmat vilket är ett vanligt begrepp för all mat som är tänkt att avnjutas under social interaktion. Det är inte ovanligt att man gör vad man kan för att hitta en röd tråd mellan plats och mat. Denna trend har kommit att bli ett faktum både i gourmetkök och vid prestigelösa sammankomster i privat regi. Herrgårdar i lantlig miljö bjuder gärna på vilt från ägorna, medan en havskrog inte skulle vara någonting värt att besöka om de inte var fenomenala på att tillreda havets fiskar och grödor. För att återkoppla till frågan om plockmat har här även smörgåstårtor och landgångar blivit ett sätt att befästa tillhörighet, plats och upplevelse i stort. Därför är det vanligt med havsinspiration när man serverar en utsökt smörgåstårta på Kungsholmen eller någon annan havsnära plats.

Skaldjur och smörgåstårta

Det finns vissa ingredienser som gemene man förväntar sig när det kommer till smörgåstårtor vilka serveras nära vatten. Lax och räkor är i viss utsträckning en obligatorisk komponent man inte kan vara utan. I kombination med citron, dill och andra skaldjur har man en fenomenal rätt som direkt förflyttar gästerna från festlokal till brygga. Naturligtvis finns alternativ för den som hellre vill förflytta menyn ut i skogens domäner.

Kort om tid

Hur stressfylld och ansträngd dagen än må vara finns det tillfällen då man vill bjuda till fest. Antingen för att fira någonting eller helt sonika för att få umgås med personer man uppskattar att tillbringa tid tillsammans med. Tiden för kalaskokning, städning och planering saknas dock för många. Det är inte för inte som vi i allt större utsträckning tycks begränsa de sociala kontakterna för att under sommar och vinterlov interagera i hög utsträckning. Här kan en smidig rätt som en smörgåstårta göra skillnad och innebära en möjlighet att faktiskt fira tillvaron i härlig och gemytlig samvaro även mitt i veckan.