Restauranger mat och catering

Att välja rätt vin till maten

Att välja rätt vin till maten

Om du planerar att servera en middag med vin så är det lika bra att ha vinet i åtanke redan från början. Att först planera en trerätters middag för att sedan inse att man inte har en aning om vilket vin som passar till råkar de allra flesta ut för förr eller senare. Därför är det logiskt att redan i planeringsstadiet börja tänka igenom vad som ska serveras, vilket garnityr och vilka kryddor som ska användas, samt vilket typ av vin som passar till.

De senaste åren har kombinationen mat och vin slagit igenom stort i de svenska hemmen. Intresset har aldrig varit större, vilket märks på antalet matlagningsprogram på tv, att alla matmagasin med självaktning har en egen dryckesskribent och att nätet svämmar över av matbloggar.

Trots, eller kanske på grund av, att intresset för mat och vin blivit så utbrett tycks det bli allt svårare att välja goda viner som passar till den rätt som ska serveras. Ofta vill man ge en lyxig känsla genom att välja ett dyrt vin, när öl kanske egentligen hade varit ett bättre alternativ.

Att planera mat och vin behöver inte göras svårare än det redan är. Uttrycket ”att inte gå över ån efter vatten” är bra att ha i åtanke, det finns nämligen en bra grundregel att hålla sig till – nämligen att välja vin som kommer från samma land som maträtten.

Lär dig geografin

Några av de allra bästa kombinationerna går att hitta genom att välja dryck från samma landområde som receptet härstammar från. Sunt förnuft och logiskt tänkande räcker ofta långt. Genom att vända sig till Systembolagets kundtjänst kan man få tips på vilka viner och maträtter som passar ihop. Kundtjänsten ger ofta tips på regionnivå inom Europa, medan den övriga världen mer delas in efter länder.

Anledningen till deras rekommendationer är att vin från ett visst land eller område förvånansvärt ofta passar bra ihop med mat från samma område. Det beror med största sannolikhet på att smakutvecklingen har skett parallellt i flera hundra år. Det är alltså ingen slump att italienska viner passar bra ihop med italienska pastarätter.

Icke-vinproducerande länder

För mat som kommer från länder som inte producerar vin är det bättre att välja en dryck som förekommer i landet som maten kommer ifrån. De senaste årtiondena har asiatisk mat från till exempel Indien och Thailand blivit mycket populära i svenska kök. Rätter från sådana länder passar ofta betydligt bättre till en ljus öl än till vin.

På samma sätt är det ofta mycket svårt att hitta ett bra vin som passar till traditionell svensk husmanskost. Till sådana rätter passar ofta vatten, mjölk eller öl bäst.